Resepi Laksa Johor versi sabah

Percubaan pertama buat laksa J..

Laksa Johor ni bukan kebiasaan aku untuk makan, apatah lagi membuatnya.. tapi teringin punya pasal aku gigih selak resepi2 org kebetulan viral aritu pasal jenis2 ikan utk laksa J..aku ingat cuma ikan parang ja guna rupanya ikan lain pun boleh eh.. jadi ini la hasilnya...

Menjadi dengan jayanya😝😝. Sedap lagi banding beli tapi sini mmg jrg jual ada pun tggu open order dan klau restoran ada nampak dua di grabfood tapi x menarik tgk dan mahal klau msuk caj penghantaran..
Jadi gigih buat sbb p pasar banyak ikan2 fresh..
Guna ikan tenggiri 2 potong, seekor ikan lumahan, seekor udang dan sedikit udang kering(ni versi masak sikit sbb baru cuba) tapi mmg sedap gabungan semua ni..
Ulam2 x banyak taugeh dengan daun kesum ja sbb masa di pasar x ingat beli timun n sayur kacang panjang😅 sambal belacan pula mmg ready-made buat...
Spageti bole la gulung utk just ambil sekali makan.. 😅

Ni resepi aku guna versi sedikit sebab pertama kali buat...

ikan tenggiri 2 potong, seekor ikan lumahan, seekor udang dan sedikit udang kering

sedikit santan dan sedikit kerisik

bawang merah, putih, halia, lengkuas, serai, dan cili kering

spageti

ulam2 taugeh, klau ada kacang panjang, daun kesum, hirisan bawang merah besar, timun dan limau kasturi

rempah kari,

sambal belacan.. laksa J mmg ada sambal belacan..


cara2

mula2 rebus udang dan ikan tu dulu ada juga ku tgk ikan versi goreng.. tapi aku rebusja dan perisikan isi ikan..

kemudian blend ikan dan bahan2 bawang2an tu tadi pun blend..

tumis bawang2an guna minyak sampai naik bau, masukkan rempah kari biar tumis sampai pecah minyak..

kemudian baru masukkan ikan yang diblend (x blend halus sgt saja mau ada ketul2 ikan tenggiri)

kemudian msukkan air jangan banyak sbb laksa j mmg pekat.. letakkan santan dan kerisik sentiasa kacau supaya x hangus di bawah..

kemudian perasakan.. api kena slow saja... sampai agak2 rasa da masak... 

kuah dia mmg pekat, masak dengan api slow kena rajin kacau supaya x hangus di bawah... sedap weh..


oh ya spageti jangan lupa rebus smpai lembut dan bahan ulam2 kena potong2..

gulungan x berapa menjadi.. klau tgk org siap gulung buat no 8 lagi.. xpa la aku bkn mau jadi expert pun sekadar mencuba alhamdulillah jadi ja..


laksa J makan dengan sambal belacan, agak pelik tapi bagi aku sedap la.. siap makan pakai tangan lagi.. pelik pelik..

Insyaallah klau teringin lagi aku buat nanti.. tapi laksa J ni laki aku x makan pula so jenuh aku kena abiskan sorg2.. nanti la buat di kg manatau dorg pandai makan...


resepi lain next aku updat.. kena cilok ayat2 aku dari ig atau fb juga sbb dlm sana aku banyak share psl resepi ni..





Comments

Popular posts from this blog

ILMU KAUM BISAYA... MUDAH DIAMALKAN...TAPI BAHAYA UTK ORG RAMAI...

biar mati anak, jangan mati adat...

Operasi oh operasi...