Resepi Laksa Johor versi sabah
Percubaan pertama buat laksa J..




Ni resepi aku guna versi sedikit sebab pertama kali buat...
ikan tenggiri 2 potong, seekor ikan lumahan, seekor udang dan sedikit udang kering
sedikit santan dan sedikit kerisik
bawang merah, putih, halia, lengkuas, serai, dan cili kering
spageti
ulam2 taugeh, klau ada kacang panjang, daun kesum, hirisan bawang merah besar, timun dan limau kasturi
rempah kari,
sambal belacan.. laksa J mmg ada sambal belacan..
cara2
mula2 rebus udang dan ikan tu dulu ada juga ku tgk ikan versi goreng.. tapi aku rebusja dan perisikan isi ikan..
kemudian blend ikan dan bahan2 bawang2an tu tadi pun blend..
tumis bawang2an guna minyak sampai naik bau, masukkan rempah kari biar tumis sampai pecah minyak..
kemudian baru masukkan ikan yang diblend (x blend halus sgt saja mau ada ketul2 ikan tenggiri)
kemudian msukkan air jangan banyak sbb laksa j mmg pekat.. letakkan santan dan kerisik sentiasa kacau supaya x hangus di bawah..
kemudian perasakan.. api kena slow saja... sampai agak2 rasa da masak...
oh ya spageti jangan lupa rebus smpai lembut dan bahan ulam2 kena potong2..
laksa J makan dengan sambal belacan, agak pelik tapi bagi aku sedap la.. siap makan pakai tangan lagi.. pelik pelik..
Insyaallah klau teringin lagi aku buat nanti.. tapi laksa J ni laki aku x makan pula so jenuh aku kena abiskan sorg2.. nanti la buat di kg manatau dorg pandai makan...
resepi lain next aku updat.. kena cilok ayat2 aku dari ig atau fb juga sbb dlm sana aku banyak share psl resepi ni..
Comments
Post a Comment